Cast:
Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover, Gael García Bernal, Alice Braga, Yusuke Iseya, Yoshino Kimura, Don McKellar, Jason Bermingham, Maury Chaykin, Mitchell Nye, Eduardo Semerjian, Joe Pingue...

* Gouden Palm-nominatie op het Filmfestival van Cannes 2008

Een stad wordt besmet met een virus dat instante blindheid veroorzaakt. De overheid besluit als spoedoplossing om de besmette personen onder te brengen in een verlaten psychiatrisch ziekenhuis. Al snel glijdt de inderhaast gecreëerde gemeenschap van blinden af in een onoverzienbare chaos. Criminelen en fysiek sterke patienten vergrijpen zich aan de zwakkeren, eisen de magere voedselrantsoenen op en begaan afgrijselijke misdaden.

Er is echter een stille ooggetuige van deze nachtmerrie. De vrouw (Julianne Moore) van een besmette oogarts (Mark Ruffalo) loog over haar blindheid om bij haar man te kunnen blijven in het ziekenhuis. Met haar zichtvermogen als troef en uit pure overlevingsdrang, weet ze een zevental patienten te overtuigen om terug te vechten. Ze worden tegengewerkt door een bende kwaadwillende mannen onder leiding van een ultra gewelddadige barman en koning van de ziekenhuisgangen op zaal drie (Gael García Bernal). De weg naar de gehavende straten van de stad, waarin alle vormen van beschaving lijken weg te teren, is dan ook uiterst gevaarlijk. De drang om dat beetje menswaardigheid, dat ze dachten voorgoed te zijn verloren, terug te vinden is echter groter dan hun angstgevoel. Overtuigd, maar met een klein hart, neemt de groep lotgenoten het heft in eigen handen...

Regisseur Fernando Meirelles sleepte in 2002 met de flitsende film ‘Cidade de Deus’ (kc BELGIE 2003) een Oscar® in de wacht. De Brazilliaanse Tarantino was opgestaan. Groot was echter de verrassing toen Meirelles met de vernuftige en geëngageerde romantische spionagethriller ‘The Constant Gardener’ (kc BELGIE 2006) op de proppen kwam. De prijzenregen was mogelijks nog groter en het internationale publiek volgde de Brazilliaanse regisseur in zijn eigenzinnige keuze. Met Blindness -een verfilming van de roman ‘De stad der blinden’ van de hand van de Portugese Nobelprijswinnaar van 1998 José Saramago- houdt Meirelles ons nu opnieuw een harde spiegel voor van een meedogenloze hedendaagse samenleving.

Gael García Bernal, die we kennen van ‘La Mala Educación’ (kc BELGIE 2005) en ‘Babel’ (kc BELGIE 2007), neemt de rol van brutale crimineel en bendeleider voor zijn rekening. Danny Clover, die we de afgelopen jaren meer en meer in klassefilms zoals Lars Von Triers ‘Manderlay’ en Michel Gondrys ‘Be Kind Rewind’ (zie vertoning op vrijdag 21 november 2008) terugzien, speelt de verrassende rol van man met de ooglap. Mark Ruffalo (‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’, kc BELGIE 2004, en ‘Reservation Road’) en Julianne Moore (‘Magnolia’, kc BELGIE 1999, en ‘The Hours’...), respectievelijk de blinde oogarts en zijn ziende vrouw, vormen een mooi tegengewicht.

http://www.blindness-themovie.com

 
 
 
DATUM: vr 19 dec.

AANVANG:

20.00 uur

INKOM:
EUR 4 (leden BELGIE) / EUR 5

RESERVATIE GEWENST ! via belgie@skynet.be of tel. 011/22 41 61