(US/F / 2005 / 106' / 35mm)

Regie: Jim Jarmusch
Cast: Bill Murray, Jeffrey Wright, Sharon Stone, Jessica Lange, Julie Delpy, Frances Conroy, Tilda Swinton, Chloë Sevigny


Het leven heeft voor de eenzaat Don Johnston (Bill Murray), ooit een gevierd informaticus en notoir rokkenjager, nog maar weinig te bieden. Zijn dagen worden gevuld met zitten op zijn veel te dure sofa en passief voor zich uitstaren. Een mysterieuze brief doorbreekt echter zijn uitzichtloze dagschema. Don zou 19 jaar geleden een zoon hebben verwekt, zo meldt de brief. De schrijver ervan blijft anoniem en elk detail over de moeder ontbreekt. Gedreven door het besef dat zijn vroegere amoureuze escapades wel eens ernstige gevolgen kunnen teweeggebracht hebben, begint hij een lijstje op te stellen van vier vrouwen waar hij ruim twintig jaar geleden een relatie mee had (rollen van Sharon Stone, Jessica Lange, Frances 'Six Feet Under' Conroy en een onherkenbare Tilda Swinton). Geholpen door zijn Ethiopische buurman Winston (Jeffrey Wright) begint Don aan een speurtocht langs oude veroveringen om zo de identiteit van de moeder te achterhalen en zijn inmiddels volwassen zoon te vinden. Hoe verder hij terug gaat in de tijd, hoe pijnlijker maar ook hoe hilarischer de confrontaties worden.

Regisseur Jim Jarmusch (Mystery Train, Dead Man, Ghost Dog... ) maakt beklijvende cinema waarin stiltes en pauzes evenveel of zelfs méér betekenen dan dialogen en actie. Ook voor 'Broken Flowers' neemt Jarmusch rustig de tijd om zijn 'boodschap' over te brengen. Elke scène is uiterst berekend en doordacht in beeld gebracht. Zo weet de regisseur een droogkomische karakterschets te creëren van iemand die zich op latere leeftijd moet verantwoorden voor wat hij vroeger heeft gedaan. Acteur Bill Murray is de laatste jaren tot het besef gekomen dat hoe minder hij doet, hoe meer hij uitdrukt. De bijnaam 'de koning der melancholie' is dan ook niet uit de lucht gegrepen. De van alle levenslust ontdane blik waarmee Murray in deze film voor zich uit staart, wist hij al te perfectioneren in Sofia Coppola's 'Lost in Translation' (kunstencentrum BELGIE, 2004). Hij speelde ook al eerder de hoofdrol in een episode van Jarmuschs' 'Coffee and Cigarettes' (kunstencentrum BELGIE, 2004) maar met 'Broken Flowers', een minimale parel en een lofzang aan het alledaagse, bereikt de chemie tussen acteur en regisseur een waar hoogtepunt.

http:/www.brokenflowersmovie.com

 

 
 
 
DATUM: za 4 februari

20.00 uur

EUR 4
EUR 3 (leden)