Academy Award Winner: Best Actor (Philip Seymour Hoffman)

Cast Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Chris Cooper, Clifton Collins jr., Bob Balaban, Bruce Greenwood, Amy Ryan, Mark Pellegrino, e.a.

Het is in de herfst van 1959 dat het oog van Truman Capote (Philip Seymour Hoffman), auteur van ‘Breakfast at Tiffany’s’ en graag geziene gast in wat later bekend zal worden als de jet set, op een bijzonder artikel in de New York Times valt. Het artikel rapporteert de moord op vier leden van de Clutters, een welbekende plattelandsfamilie, ergens in Kansas. Hij overtuigt het magazine The New Yorker om een reportage over dit voorval te maken. Samen met jeugdvriendin Harper Lee (Catherine Cooper) -Pulitzer Prize-winnares in spe met To Kill a Mocking Bird- zet hij zeil richting Holcomb, het kleine dorpje op de winderige vlaktes van Kansas. Ondanks zijn hoge kinderlijke stem, zijn vreemde maniertjes en onconventionele kleding weet Capote al vlug het vertrouwen te winnen van de plaatselijke bevolking. Vooral FBI-agent Alvin Dewey (Chris Cooper), die de jacht op de moordenaars leidt, is erg behulpzaam. De verdachten Perry Smith (Clifton Collins Jr.) en Dick Hickock (Mark Pelligrino) worden kort daarop gevat in Las Vegas, naar Kansas gebracht, berecht en ter dood veroordeeld. Truman Capote frequenteert vanaf dan de gevangenis op zoek naar het ware verhaal achter de moorden. Zijn kleine reportage groeit langzaam maar zeker uit tot een lijvige roman, een subliem verhaal dat wel eens zou kunnen schitteren als een van de belangrijkste werken uit de hedendaagse literatuur. Maar kan of mag hij doorzetten om dit boek publiceren? Kan hij zijn theorie dat non-fictie even boeiend kan zijn als fictie eindelijk bewijzen? ‘Als ik bedenk hoe goed dit boek zou kunnen zijn’, zo schrijft hij een vriend, ‘dan stokt mijn adem’...

Dat acteur Philip Seymour Hoffman heel wat in zijn mars heeft, mocht al blijken uit zijn acteerprestaties in films als Boogie Nights, Happiness (kc BELGIE, 1999) en Magnolia (kc BELGIE, 2000). Voor Capote, de debuutfilm van regisseur Bennett Miller, doet hij er nog een schepje bovenop en sleept terecht een Oscar™ en een BAFTA (Brits equivalent van de Oscars™) voor beste acteur in een hoofdrol in de wacht. Maar Capote is meer dan Philip Seymour Hoffman alleen. Zoals Truman Capote de realiteit even boeiend wist te beschrijven als eender welke fictieroman, zo maakt Bennett Miller van deze biopic een meeslepend verhaal dat wars van conventies gevoelige sociale thema’s aansnijdt. Voeg daarbij het ingetogen camerawerk, de strakke verhaallijn en de bijzonder sterke cast en weet dat Capote een streepje grootse cinema is geworden.

http://www.sonyclassics.com/capote/

 
 
 
DATUM: vr 26 mei

20.00 uur

EUR 4
EUR 3 (leden)