DOGTOOTH
Regie: Yorgos Lanthimos
Cast: Christos Stergioglou, Michelle Valley, Aggeliki Papoulia, Mary Tsoni, Hristos Passalis, Anna Kalaitzidou
(GR / 2009 / 35 mm / 96’)

* Winnaar Un Certain Regard Filmfestival van Cannes 2009
* Winnaar Feature Film Award Montreal Festival of New Cinema 2009

Een stel ontspoorde ouders houdt hun drie schijnbaar naïeve jongvolwassen kinderen in ‘splendid isolation’. Ze mogen de ommuurde villa niet verlaten, althans niet tot hun hoektanden (dogteeth) eruit vallen. In hun opvoeding krijgen ze beperkte informatie over een zogenaamd boosaardige buitenwereld en worden ze onderworpen aan vernederende spelletjes. Als de vader een jonge vrouw meebrengt om de zoon seksueel te bevredigen, vraagt deze op haar beurt een gunst aan één van de twee zusjes. Nieuwe begeerte dringt het omheinde huis binnen.

Yorgos Lanthimos – die deel uitmaakt van een nieuwe golf jonge Griekse filmmakers – creëert in het veelvuldig bekroonde Dogtooth een onvergelijkbaar, absurdistisch universum dat benadrukt wordt door de hypergestileerde decors, de strakke fotografie en het bevreemdende spel. Door de grimmige humor en een schat aan originele vondsten valt de kijker van de ene verbazing in de andere. Lanthimos studeerde film- en televisieregie aan de Stavrakos filmschool in Athene. Sedert 1995 heeft hij films, toneelstukken, videodance en een groot aantal reclamespots geregisseerd. Hij maakte ook deel uit van het creatief team dat de opening- en slotceremonie van de Olympische Spelen van Athene ontwierp.

Lanthimos laat ons doorheen de film met een ongemakkelijk gevoel zitten, een gevoel van afgrijzen en plaatsvervangende schaamte (zoals degene die je bij het bekijken van ‘The office’ ook bekroop). En toch blijft de voyeur in elk van ons stap voor stap volgen. Chapeau voor de cast trouwens, die alles met verve speelt, maar daarvoor duidelijk ook wel zichzelf heeft moeten overwinnen en veel registers heeft moeten opentrekken. De film is dan ook de terechte winnaar van de hoofdprijs in de Un Certain Regard-selectie van het filmfestival van Cannes 2009. - Kevin Major, CuttingEdge

Lees HIER het artikel uit DE MORGEN (dinsdag 31 augustus 2010)

www.dogtooth.gr

 

 
 
 
DATUM: za 25 september

AANVANG:

20.00 uur

INKOM:
EUR 4 (leden BELGIE) / EUR 5

RESERVATIE GEWENST ! via belgie@skynet.be of tel. 011/22 41 61