(D / 2005 / 126' / 35mm)

Cast: Daniel Brühl, Julia Jentsch, Stipe Erceg


Officiële Selectie voor de Competitie van Cannes 2004

'The Edukators' draait rond drie jongeren die, helemaal in de geest van mei '68, in het verzet komen tegen het establishment. Niet door molotovcocktails in mekaar te steken maar door in te breken in bourgeoisvilla's, het meubilair overhoop te halen, en briefjes achter te laten met daarop boodschappen als 'U bent te rijk!' en 'De vette jaren zijn voorbij!' Spannend wordt het wanneer ze één van de villabewoners kidnappen (de man blijkt een tot kapitalistisch zwijn verworden ex-mei-68'er te zijn) en meevoeren naar een afgelegen blokhut in de Alpen, waar een verbaal steekspel losbarst tussen de drie jonge antiglobalisten en de naar de andere kant overgelopen ex-anarchist.

Een nieuwe Duitse golf dient zich aan: Fatih Akin ('Gegen Die Wand'), Oliver Hirschbiegel ('Der Untergang'), Michael Schorr ('Schultze Gets The Blues'), Hans Weingartner ('The Edukators'). Eén voor één jonge Duitse talenten die stilaan de fakkel overnemen van de uit het zicht verdwenen Wenders, Herzog en Schlöndorff. Regisseur Hans Weingartner liet zich al opmerken met 'Das weisse Rauschen' (2000), een film over schizofrenie die zowel met de Max Ophuls prijs werd bekroond als met de prijs van Beste Debuut van de Duitse filmkritiek. Zijn tweede film 'The Edukators' is meteen de eerste Duitse film in bijna 10 jaar die voor Cannes geselecteerd werd. Daniel Brühl (Goodbye Lenin) die in beide films een hoofdrol speelt, bewijst nog maar eens zijn talent. Ook de andere twee jonge acteurs, Julia Jentsch en Stipe Erceg, waren verrassende ontdekkingen. Het drietal slaagt erin 'The Edukators' erg realistisch en tastbaar te maken. Dialogen, looks en handelingen verkrijgen hierdoor een sterke authenticiteit. De prent bevat verder ook voldoende humor en ironie om het moeilijke thema verteerbaar te maken en niet al te drammerig te zijn. De film gaat immers niet zozeer over politiek als over de leefwereld van jongeren en over de zin en onzin van idealen.

"We leven in een tijd waarin veel jongeren snakken naar politieke en maatschappelijke verandering, maar ze weten niet waar te beginnen ! Misschien is de samenleving zo individualistisch geworden dat een collectieve dynamiek niet meer mogelijk is." aldus Weingartner.

http://www.theedukators.com/

 

 
 
 
DATUM: vr 6 mei

20.00 uur

EUR 4
EUR 3(leden)