Cast:
François Bégaudeau, Nassim Amrabt, Laura Baquela, Franck Keïta, Wei Huang, Boubacar Touré...

* Winnaar van de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes 2008

François en zijn collegae leerkrachten bereiden zich voor op een nieuw schooljaar in een moeilijk buurt in Parijs. Gewapend met de beste bedoelingen zetten ze zich schrap om de leerlingen de best mogelijke opvoeding te geven. Een doorsnee klas, waar diverse culturen en houdingen van tieners vaak met elkaar in aanvaring komen, is als een microkosmos van het hedendaagse Frankrijk. Hoe grappig en inspirerend de kids in de klas ook zijn, zelfs de meest enthousiaste leerkracht krijgt het moeilijk door hun problematisch gedrag. François staat er dan ook op om een sfeer van respect en ijver te creëren. Zonder al te streng te zijn en met een bijzondere directheid daagt hij de verraste leeringen uit in stimulerende polemieken als was de taal zelf de echte inzet. Maar zijn democratie van het klaslokaal krijgt het zwaar te verduren als de leerlingen zijn methodes ernstig in vraag beginnen te stellen...

21 jaar na Maurice Pialat en zijn ‘Sous le Soleil de Satan’ ging de Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes dit jaar terug naar een Franse prent. Regisseur Laurent Cantet, vergezeld door alle jongeren die in zijn film spelen, mocht deze belangrijke bekroning voor zijn schitterende docu-fictie ‘Entre Les Murs’ met trots in ontvangst nemen. Cantet is met ‘Entre Les Murs’ niet aan zijn proefstuk toe. Eerder realiseerde hij bekroonde prenten als ‘Ressources Humaines’ (1999), ‘L ‘Emploi du Temps’ (2003) en ‘Vers le Sud’ (2005).

Maar ‘Entre Les Murs’ neemt een bijzondere plaats in in zijn oeuvre. Het idee om een film te maken rond de lotgevallen van een klas in een middelbare school van de Parijse banlieu kwam in stroomversnelling na de verschijning van de succesvolle gelijknamige autobiografische roman van schrijver en leraar François Bégaudeau. De schrijver benadrukt niet de graad van domheid en de uitzichtloosheid van een middelbare klas maar laat zien hoe sterk diezelfde klas een spiegel is van de wereld rondom ons. Samen met Bégaudeau verfijnde Cantet het scenario voor de film en werkten ze een vol schooljaar met echte leerlingen die we in de film beter leren kennen. François Bégaudeau vertolkt tevens zelf de rol van leraar. ‘Entre Les Murs’ schuwt humor noch realiteit en laat gemoraliseer achterwege. Realitycinema van een uitzonderlijk niveau is allicht een understatement, maar daar zal u ongetwijfeld nog beter zelf kunnen over oordelen !

http://www.sonyclassics.com/theclass

 
 
 
DATUM: za 27 dec.

AANVANG:

20.00 uur

INKOM:
EUR 4 (leden BELGIE) / EUR 5

RESERVATIE GEWENST ! via belgie@skynet.be of tel. 011/22 41 61