(US / 2004 / 108' / 35 mm)

Cast: Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Elijah Wood, Tom Wilkinson, Mark Ruffalo

Muziek: Beck, The Polyphonic Spree, e.a.

UFK-prijs 2005 (Unie van de FilmKritiek)

Joel (Jim Carrey) is ondersteboven van het feit dat zijn vriendin Clementine (Kate Winslet) al haar herinneringen aan hun tumultueuze relatie heeft laten wissen. Uit wanhoop neemt hij contact op met de uitvinder van het bewuste eliminatie-proces, Dr. Howard Mierzwiak, om zo op zijn beurt Clementine uit zijn eigen geheugen te laten verwijderen. Maar als Joels herinneringen aan Clementine langzaam vervagen, begint hij zijn liefde voor haar opnieuw te ontdekken. Hij probeert uit alle macht het proces dat zich diep in zijn hersenen voltrekt tegen te gaan. Terwijl Dr. Mierzwiak en zijn crew hem najagen door zijn eigen brains, beseft Joel hoe langer hoe meer dat Clementine niet uit zijn hoofd kan worden gedreven.

De naam van regisseur Michel Gondry is inmiddels een begrip geworden in de film- en muziekwereld. De voornaamste reden hiertoe is de eigenzinnige en speelse aanpak waarmee de Fransman tal van videoclips en reclamespots regisseerde. Tot Gondry's indrukwekkende fanbase èn klantenbestand behoren o.a. Björk, The White Stripes, Daft Punk, Beck, Rolling Stones, Massive Attack, Radiohead, Kylie Minogue, Chemical Brothers en Foo Fighters. Het vermaarde Palm Pictures' "Directors Label" (zie ook Spike Jonze, Chris Cunningham...) vond het in 2003 dan ook de hoogste tijd om Gondry te huldigen met een DVD-retrospectieve.

Voor 'Eternal Sunshine' deed Gondry, net zoals voor zijn debuutfilm 'Human Nature', een beroep op cult-scenarist Charlie Kaufman (o.a. Being John Malkovich, Adaptation, Confessions of a Dangerous Mind). Neem daarbij het sobere, ingetogen maar essentiële acteerwerk van Jim Carrey, het knalrode haar en de witte laarsjes van Kate Winslet... en zet je schrap voor een visueel en intellectueel uitdagende mindtrip ! http://www.eternalsunshine.com

http://www.eternalsunshine.com

 
 
 
DATA: vr 18 en za 19 maart

20.00 uur

EUR 4
EUR 3(leden)