cpt. Catastrophy & Calibro35  op Stubru luister hier !!

El Guapo Stuntteams gehoornde helmdrager ‘Captain Catastrophy’ presenteerde ons in 2007 al twee gesmaakte Grindhouse-afleveringen. Tarantino’s ‘Death Proof’ en Rodriguez’ ‘Planet Terror’ werden aangevuld met gepaste cultfilms. De Captains verzameling b-filmmemorabilia, cultvideohoezen, vintageposters en gesmaakte dj-sets zorgden verder voor de nodige sfeer.

Maar alles kan beter, zo meldt de Captain ons. Tarantino haalt immers de mosterd ook uit het verleden, en laat de Italiaanse regisseur Fernando Di Leo nu toevallig een van zijn grootste voorbeelden zijn. Het brutale geweld, de sublieme achtervolgingsscène’s en de stuwende soundtracks die de zeventiger jaren politiefilms van Di Leo kenmerken, zien we onverbloemd terug in films als ‘Reservoir Dogs’, ‘Pulp Fiction’ en ‘Kill Bill’.

Captain Catastrophy vindt het dan ook meer dan tijd om ook u te laten meegenieten van Fernando Di Leo’s magistrale ‘Milano Calibro 9’. Maar... er is meer. CALIBRO 35 -een Italiaanse band met connecties in Muse, Franz Ferdinand, Arto Lindsay, Stewart Copeland...- eigende zich de soundtracks van exploitatiefilms uit het thuisland van de jaren zestig en zeventig toe en brengt tijdens dit live concert schitterend werk van meesters als Ennio Morricone en Luis Bacalov.

FILM:
MILANO CALIBRO 9

Regie: Fernando Di Leo  
Cast: Gastone Moschin, Barbara Bouchet, Mario Adorf, Frank Wolff, Luigi Pistilli, Ivo Garrani, Philippe Leroy...
(IT / 1972 / 100’ / dvd)

Nog maar pas op vrije voeten wordt ex-gevangene Ugo Piazza (Gastone Moschin) aangeklampt door zijn ex-collega, de psychopatische gangster Rocco (Mario Adorf). Ugo’s vroegere opdrachtgever, de ‘Amerikaan’, wil hem namelijk spreken. De 300.000 dollar van een bankoverval die hem toekwamen, maar die verdwenen net voor Ugo werd gearresteerd, zijn nog steeds niet terecht. Zowel de ‘Amerikaan’ als de politie denken dat Ugo verantwoordelijk is hiervoor. De ‘Amerikaan’ neemt hem weer in dienst tot het geld terecht is. Ugo moet alles op alles zetten om zijn onschuld te bewijzen. Als er echter opnieuw geld verdwijnt gaan de poppen pas echt aan het dansen....

Begin jaren zeventig raakte het publiek uitgekeken op de Italiaanse westerns. Toen Amerikaanse films als ‘The French Connection’, ‘The Godfather’ en ‘Dirty Harry’ het oude continent bereikten, volgde al gauw een stroom van Italiaanse, veel rauwere politiefilms. Brute actiescènes, rauwe karakterkoppen en opzwepende soundtracks werden een waar handelsmerk. Fernando Di Leo is een van de belangrijkste exponenten van de Italiaanse politiethriller of ‘polizieschi’ en geldt als een van de invloedrijkste regisseurs voor o.a. Quentin Tarantino. Milano Calibro 9 is een van Di Leo’s beste films waarin uberbabe Barbara Bouchet (Gangs of New York), zich al dansend mengt tussen de uitbundig acterende Mario Adorf (Die Blechtrommel) en zijn Stoïcijnse tegenpool Gaston Moschin (The Godfather II). Let vooral ook op Luis Bacalov’s briljante soundtrack, al was het maar om u warm te maken voor Calibro35 die u later op de avond live meenemen op een uitgelezen soundtracktrip.

http://www.pollanetsquad.it/film.asp?PollNum=30


CONCERT:
CALIBRO35  
Live Italian Golden Age Soundtracks

Dat Italianen de kunst van de soundtrack in de vingers hebben hoeft geen betoog. Ennio Morricone is uiteraard de meest in het oor springende componist maar er schuilen meer muzikale parels in de soundtracks van de Italiaanse exploitatiefilms uit de jaren zestig en zeventig. En dat is de jongens van Calibro35 niet ontgaan. Geluidsman en elektronica wizard Tommaso Colliva (Muse, Franz Ferdinand, Arto Lindsay) dook in de zomer van 2007 met Massimo Martellotta (Stewart Copeland ), Enrico Gabrielli (Afterhours, Morgan), Fabio Rondanini (Pino Marino, Collettivo Angelo Mai) en Luca Nano Cavina (Transgender, Lindo Ferretti) de studio in om een waar eerbetoon aan de Italiaanse soundtrack in te blikken.

Klassiekers als Morricone’s ‘Investigation of a Citizen Above Suspicion’, Micalizzi’s ‘Cop Hunter’ en Cipriani’s ‘The Great Kidnapping’ (beiden door Quentin Tarantino gebruikt in zijn films), passeren de revue en parels als ‘Milano Calibro 9’ van Luis Bacalov en Armando Trovajoli’s verloren meesterwerk ‘La Mala Ordina’ worden van de vergetelheid gered. Hoe soundtracks ook letterlijk op de heupen kunnen werken zal blijken tijdens het unieke concert van Calibro35.

http://www.myspace.com/calibro35

 
 
 

DATUM:
za 26 januari

AANVANG: 20.00 uur

INKOM:
EUR 4 (leden BELGIE) / EUR 6