download hier het programmaboekje (pdf)ANTICHRIST

Regie: Lars von Trier
Cast: Charlotte Gainsbourg, Willem Dafoe
(DK/D/F/SE/POL / 2009 / 35mm / 104’)

* Prijs voor de beste actrice: Charlotte Gainsbourg – Cannes 2009

Een man (Willem Dafoe) en een vrouw (Charlotte Gainsbourg) genieten van een intense vrijpartij. In een aanpalende kamer opent hun tweejarig zoontje een raam, valt en stort te pletter. De mentale klap voor het koppel is groot. De vrouw moet worden opgenomen in een ziekenhuis. Na een maand beslist de man, psychotherapeut van beroep, om haar voortaan zelf te begeleiden. Eerst wordt de medicatie van antidepressiva volledig stopgezet. De therapie wordt daarna op gang getrokken in hun buitenverblijf Eden. Deze hut - ergens in een dicht begroeid, ogenschijnlijk van God verlaten bos - is een vertrouwde plaats voor de vrouw. Ze schreef er, vergezeld door haar zoontje, aan haar thesis rond heksen- en vrouwenvervolging. Langzaam maar zeker krijgt haar depressie echter de bovenhand. De mentale agressie slaat om in fysiek geweld en het leven in het eens zo idyllische Eden wordt een regelrechte hel.

De Deense regisseur Lars von Trier wist de afgelopen jaren het filmpubliek van kunstencentrum te begeesteren met heel wat bijzondere producties. Van de emotionele rollercoaster Breaking the Waves (kc BELGIE, 1997) over de Dogmafilm The Idiots (kc BELGIE 1998) tot de muzikale zijsprong Dancer in the Dark (kc BELGIE 2001) met Björk in de hoofdrol, of Dogville (kc BELGIE, 2003) de eerste film uit zijn trilogie America- The Land of Opportunities, telkens weer wist von Trier ons filmisch te verwonderen. Met Antichrist verrast hij nu opnieuw, schuwt de contoverse niet en creëerde heel wat commotie tijdens het Filmfestival van Cannes 2009. De gewelddadige en expliciet sexuele aard van zijn film - verrassend gestileerd in beeld gebracht door Anthony Dod Mantle wiens cinematografie voor Slumdog Millionaire (kc BELGIE, 2009) met een Oscar werd bekroond - laat immers niets aan de verbeelding over.

Slechts twee acteurs dragen Antichrist, en wel op meesterlijke wijze. Willem Dafoe (Manderlay, eXistenZ...) en Charlotte Gainsbourg (The Science of Sleep, 21 Grams... ) gaan tot het uiterste om de onstuitbare spiraal van echtelijk geweld en verderf op een waarachtige manier neer te zetten. Gainsbourg werd er terecht voor bedacht met de prijs voor beste actrice op het filmfestival van Cannes 2009. We geven nog mee dat deze film zeer shockerende scènes bevat en niet geschikt is voor gevoelige kijkers. Maar zoals De Morgen journalist Jan Temmerman het gepast wist te omschrijven:
‘...maar wie tegen een stootje kan, zal Antichrist zeker kunnen waarderen en zelfs bewonderen als een flamboyante en uiterst gestileerde, bewust controversiële afdaling in de donkere diepten van verdriet, wanhoop en pijn.’

http://www.antichristthemovie.com

Voor de derde keer op rij is kunstencentrum BELGIE Limbugs gastheer van het nationaal kortfilmfestival Het Grote Ongeduld. Het laatste weekend van november beloofd dan ook een schitterend feest van de film te worden. Twee avonden lang kan u genieten van de bijzondere creaties van de nieuwe lichting jonge filmmakers, afgestudeerd aan de Belgische filmhogescholen. Maar er is meer... Met de spraakmakende en internationaal gelauwerde film Antichrist van de bezielde Deense regisseur Lars von Trier voeren we deze twee goedgevulde dagen naar een gepast filmisch hoogtepunt.

HET GROTE ONGEDULD 2009

Het Grote Ongeduld! - een initiatief van Trefcentrum Y van de Vrije Universiteit Brussel - is de gelegenheid voor al wie werkzaam is in de audiovisuele sector om een indruk op te doen van hoe studenten door een feilloze beheersing van de technieken, hun creativiteit de vrije loop laten. Via de beeldtaal krijgen kersverse video- en filmmakers de kans om hun eerste producties voor te stellen aan een ruim en geïnteresseerd publiek. Een aantal kortfilms in de categorieën fictie, documentaire en animatie zal bekroond worden met belangrijke prijzen (met steun van o.a. Canvas, Lichtpunt, La Deux, Scam/Sacd, CBA ...). Alle info over het programma, de deelnemers en de laureaten 2009 is te raadplegen via de website

http://www.hetgroteongeduld.be 
 
 
DATUM: vr 27 & za 28 november

AANVANG:

HET GROTE ONGEDULD: telkens vanaf 19.00 u.
- ANTICHRIST: telkens om 21.00 u.

INKOM:
EUR 5 (leden BELGIE) / EUR 6

RESERVATIE GEWENST ! via belgie@skynet.be of tel. 011/22 41 61