Kunstencentrum BELGIE presenteert op vrijdag 23 en zaterdag 24 november het volledige programma van de zestiende editie van het het kortfilmfestival ‘Het Grote Ongeduld!’. Twee avonden lang kan u genieten van de bijzondere creaties van de nieuwe lichting jonge filmmakers, afgestudeerd aan de Belgische filmhogescholen. Als uitsmijter presenteert kunstencentrum BELGIE tijdens deze twee goedgevulde filmdagen de Limburgse première van Anton Corbijns schitterende Joy Division-prent ‘CONTROL’. Op beide dagen sluiten bijzondere guest dj’s stijlvol af met een afterparty ! 


HET GROTE ONGEDULD 2007

‘Het Grote Ongeduld!’, een initiatief van ‘Trefcentrum Y’ van de Vrije Universiteit Brussel, is de gelegenheid voor al wie werkzaam is in de audiovisuele sector om een indruk op te doen van hoe studenten door een feilloze beheersing van de technieken, hun creativiteit de vrije loop laten. Via de beeldtaal krijgen kersverse video- en filmmakers de kans om hun eerste producties voor te stellen aan een ruim en geïnteresseerd publiek. Een aantal kortfilms in de categorieën fictie, documentaire en animatie zal bekroond worden met belangrijke prijzen (met steun van o.a. Canvas, Scam/Sacd, Kanakna...). Alle info over het programma, de deelnemers en de laureaten 2007 is te raadplegen via de website ‘www.hetgroteongeduld.be’.  

Deelnemende filmscholen : 
Genk : KHLIM, Media & Design Academie
Gent : KASK
Brussel : LA CAMBRE, RITS, NARAFI, SINT-LUKAS, INRACI en INSAS 
Louvain-La-Neuve: IAD 

http://www.hetgroteongeduld.be


CONTROL
Regie: Anton Corbijn


Cast: Sam Riley, Samantha Morton, Alexancra Maria Lara, Jor Anderson, Toby Kebbell, Craig Parkinson, e.a.
(UK/US / 2007 / 35mm / 121’)

LIMBURGSE PREMIERE!

1975, Manchester. De jonge Ian Curtis vult zijn dagen met uitgaan en luisteren naar David Bowie. Zijn job als uitzendconsulent hangt hem grondig de keel uit en getrouwd zijn op zo’n jonge leeftijd blijkt al vlug alles behalve idyllisch. De opkomst van de punk en de Sex Pistols worden de ideale uitlaatklep. Curtis biedt zich aan als zanger bij een beginned groepje dat al snel uitgroeid tot Joy Division. De dreigend strakke baslijnen, hakkende drums en een stem die alle hoop op een betere wereld onderuit haalt, komen televisiepresentator en platenbaas Tony Wilson ter oren. Hij tekent de band voor zijn ‘Factory Records’ (Zie ook ’24 Hour Party People’ van Michael Winterbottom, KC BELGIE, 2003). In een mum van tijd staat de band aan de top van de hitlijsten. Maar om zijn steeds frequentere epileptische aanvallen tegen te gaan moet Curtis een experimentele medicijnencocktail slikken die geen gunstige werking heeft op zijn gemoedstoestand. Verwarring, slapeloosheid en een verstoorde waarneming zijn de gevolgen. Tijdens een concert van Joy Division in het Brusselse Plan K ontmoet Ian Curtis de Belgische journaliste Annik Honoré. Een relatie blijft niet uit. Zijn inmiddels bevallen vrouw komt dit al snel te weten... de enigmatische frontman ziet zijn wereld langzaam instorten. 

De Nederlandse rockfotograaf Anton Corbijn besloot in 1979 naar Engeland te verhuizen. Eén enkele plaat motiveerde hem hiertoe: ‘Unknown Pleasures’ van Joy Division. Hij fotografeerde de band op z’n hoogtepunt en koestert veel respect voor de betreurde Ian Curtis. Dat uit zich in Corbijns prachtige debuutfilm. Alles is tot in de puntjes georkestreerd: de sobere zwart-wit fotografie, de details in de mise-en-scène... Hij vermijdt ook vlotjes alle voor de hand liggende sentimentele valkuilen. De regisseur benadrukt verder dat ‘Control’ minder een muziekfilm is dan wel een biopic over de emoties van een vermoeide artiest en de geest van een tijdperk. Hoofdrolspeler Sam Riley is perfect gecast, getuige o.a. de sterke -live door Riley gezongen- concertscènes. De soundtrack, waarop we wel de originele Joy Division-opnames horen, valt steeds perfect in de plooi met de beelden en zorgt keer op keer voor kippevel. Op het filmfestival in Cannes werd ‘Control’ onthaald op een staande ovatie, dus hou je vooral niet in tijdens deze Limburgse première in Kunstencentrum BELGIE.

http://www.controlthemovie.com

DATA : vr 23 en za 24 november
- Kortfilmfestival ‘Het Grote Ongeduld’
- Limburgse première van CONTROL (Anton Corbijn)
- Afterparty op vr en za met surprise guest-dj’s !
AANVANG : 19u00 (parallelle vertoningen in verschillende zalen)

INKOM : EUR 3 (leden BELGIE) / EUR 5

RESERVATIE : belgie@skynet.be of 011/22.41.61