Remake:
‘Interview’ van Van Gogh (NL / 2003)

Cast: Sienna Miller, Steve Buscemi, Michael Buscemi, Tara Elders...

Pierre Peders (Steve Buscemi) is een gerespecteerd politiek journalist van een kwaliteitskrant. In het verleden maakte hij naam als oorlogscorrespondent. Die ervaringen, samen met enkele dramatische gebeurtenissen in zijn privéleven, hebben zijn sporen nagelaten. Na een aanvaring met zijn hoofdredacteur moet Peders tegen zijn wil een interview doen met de meest populaire soap actrice van het land. Katya (Sienna Miller) is de steractrice in een soap op een commerciële zender, en speelt regelmatig in succesvolle trashfilms. Geen enkele man zou het erg vinden een avondje met haar door te brengen, maar dat is buiten de journalist gerekend... Meteen bij hun ontmoeting botsen de twee werelden, maar de stijgende spanningen leiden ook tot momenten van toenadering. Zijn de intieme ontboezemingen van de actrice echt of is ze een betere actrice dan hij denkt dat ze is? Is de journalist een totaal ander geval dan zijn roddelcollega’s of is hij veel gemener dan hij zich voordoet? De onwaarschijnlijke gesprekspartners gaan de confrontatie met elkaar aan. Irritaties, geheimen en manipulaties leiden tot een spannende ontknoping.

Steve Buscemi, gekend als acteur in o.a. Ghostworld, Fargo, Reservoir Dogs en recent de tv-serie The Sopranos, toonde bij het begin van zijn carrière vooral interesse in kleine, onafhankelijke films en werkte hierbij samen met o.a. Quentin Tarantino, Joel en Ethan Coen, Robert Rodriguez en Jim Jarmusch. In 1996 debuteerde hij als filmregisseur met het semi-autobiografische Trees Lounge, gevolgd door Animal Factory (2000) en Lonesome Jim (2005). Buscemi toonde meteen interesse toen hij gevraagd werd om een remake te maken van een film van de controversiële Nederlandse cineast Theo Van Gogh. Hij mocht kiezen uit drie films van Van Gogh: Blind Date uit 1996, 06/05 uit 2004 en Interview uit 2003. Aanvankelijk geïntrigeerd door alle drie, koos hij uiteindelijk voor Interview omwille
van de stijl en de acteurs (o.a. Pierre Bokma en Katja Schuurman). In Buscemis versie wordt er voor enkele Nederlandse acteurs uit de originele versie een cameo weggelegd: Tara Elders heeft een klein rolletje en Katja Schuurman komt even voorbijwandelen. Van Gogh focuste op de clash tussen hoge en lage cultuur maar Buscemi concentreert zich meer op de eeuwige strijd tussen de man en de vrouw. Anders dan in Van Goghs film is het niet van meet af aan zonneklaar wie de kat en wie de muis is in het steeds venijniger psychologische spel. Het maakt Interview tot een geslaagde zwarte komedie en tot een knappe ode aan de in 2004 vermoorde schrijver, columnist en filmmaker Theo Van Gogh.

 
 
 
DATUM: vr 5 oktober

20.00 uur

EUR 4
EUR 3 (leden)