Scenario:
Bjørn Olaf Johannessen i.s.m. Patrice Toye
Cast:
Frank Vercruyssen, Sara de Roo, Nicholas Beveney, Els Olaerts, Muzaffer Özdemir, Wim Willaert, Koen De Graeve..
Muziek:
John Parish

* Sundance NHK International Filmmakers Award voor het scenario

Tomas (Frank Vercruyssen) is een veertiger. Hij leidt een schijnbaar normaal en goed leven. Zijn vrouw Sara (Sara de Roo) is een mooie en lieve vrouw die bij iedereen graag gezien is. Ze wonen in een mooi huis aan de rand van een Belgische stad en hebben een goeie job. Maar Tomas koestert al jaren een geheime droom om alles in de steek te laten en spoorloos te verdwijnen naar een nieuwe en onbestemde werkelijkheid.

Deze geheime fantasieën gaven kleur aan zijn voor het overige saaie leven en zorgden voor wat opwinding. De tijd om te handelen is nu aangebroken en op een lentedag misleidt hij de wereld en wordt hij dood verklaard. Maar eens goed en wel verdwenen beseft hij dat zijn dromen hem niet verteld hadden hoe het verder ging. Hij heeft geen idee wat hij nu juist wil doen of worden....

Na diverse kortfilms, documentaires en televisieprogramma’s debuteerde Patrice Toye in 1998 met de internationaal bekroonde film ‘Rosie’. In 2005 maakte zij de televisiefilm ‘Gezocht: man’, die een doorloop kreeg tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam. Tijdens een workshop voor scenaristen vindt Toye een gelijkgestemde ziel in de Noorse film- en theaterauteur Bjørn Olaf Johannessen. Samen schrijven ze het scenario voor ‘(n)iemand’ -aanvankelijk getiteld ‘Spring Ritual’ of ‘Lenteritueel’- naar een origineel verhaal van Johannessen. In 2006, slepen ze met het scenario de prestigieuze Sundance NHK International Filmmakers Award in het de wacht. Inmiddels werd (n)iemand vertoond op de filmfestivals van Gent, Venetië, Montreal, Gijon, Hamburg en Sao Paulo.

Net als bij ‘Rosie’ zien we Frank Vercruyssen en Sara de Roo opnieuw samen schitteren. Beide acteurs stonden met tg STAN al meermaals op het BELGIE-podium. Voor het grote publiek staan Vercruyssens rollen in succesfilms en televisieseries als ‘Manneken Pis’, ‘Alles Moet Weg’, ‘Rosie’, ‘Anyway The Wind Blows’, ‘Matroesjkas’, ‘Koning van de Wereld’ in het geheugen gegrift. Met de rol als butler Charles in ‘De Smaak van de Keyser’ -de grotendeels in Huis Hoste en het Open Circuit-pand ‘Koloniale Waren’ opgenomen successerie van Jan Matthys en Frank Van Passel- staat Frank Vercruyssen wekelijks in de belangstelling. Sara de Roo zagen we recent nog schitteren als An Bevers in Tom Lenaerts’ ‘De Parelvissers’. Het bekroonde scenario, de perfect gecaste acteurs, de knappe fotografie van cinematograaf Richard van Oosterhout en de sfeervolle soundtrack van John Parish (PJ Harvey) maken van (n)iemand een sterke filmervaring die een mooie internationale carrière tegemoet gaat.

http://www.niemand-themovie.com

SKIPPING BASES

Regie:
Koen Thiry
producer: Kris Wood

(B / 2008 / 15’47” / dvd)

‘Pete en Amy, een lief maar ietwat verlegen koppeltje, belanden voor hun ‘eerste keer’ in een smerig motel. Hoewel Pete voorbereid is, gaan de zaken toch niet als gepland.’

De jury van het kortfilmfestival Kortgeknip was gecharmeerd door de eenvoud en integriteit waarmee de jonge regisseur Koen Thiry ((K.A.S.K. Antwerpen) het gevoelige onderwerp van Skipping Bases benaderde. De film werd dan ook bekroond met de Fast Forward Award 2008 en deed er nog een schep bovenop door in het winnaarslijstje te eindigen van het UM Canes Film Festival in Miami.

http://www.kortgeknipt.be


 
 
 
DATUM: vr 30 jan

AANVANG:

20.00 uur

INKOM:
EUR 4 (leden BELGIE) / EUR 5

RESERVATIE GEWENST ! via belgie@skynet.be of tel. 011/22 41 61