(RU / 2004 / 115’ / 35mm)

Cast: Konstantin Khabensky, Vladimir Menshov, Valeri Zolotukhin, Mariya Poroshina, Galina Tyunina, Yuri Kutsenko, Aleksei Chadov, Zhanna Friske e.a.

Het verhaal begint in 1300, midden in de eeuwenoude strijd tussen de legers van het Licht en de Duisternis. Beide troepen staan op de rand van de totale vernietiging. Om hun ondergang te voorkomen sluiten de leiders van de twee kampen een pact : geen enkele aanval zal worden ingezet zonder de goedkeuring van de andere partij. Het leger van het Licht creëert hiervoor de Night Watch, dat van de Duisternis de Day Watch. Dat evenwicht is reeds honderden jaren bewaard gebleven. Maar er staat geschreven dat op een dag, in de verre toekomst, één iemand het pact zal breken en het pleit beslechten.

Vijftien jaar na het opentrekken van het IJzeren Gordijn staat de Russische film duidelijk niet langer synoniem voor zwaarmoedige, metafysische heimatdrama's. ‘Night Watch’ is het eerste luik van Timur Bekmambetov's sci-fi/horror/fantasy trilogie, gebaseerd op de romanreeks van de Russische cultschrijver Sergei Lukyanenko. ‘Night Watch’ wordt door de verzamelde pers omschreven als Ruslands eerste Hollywoodfilm. Zo wordt er losjes gejongleerd met elementen uit ‘The Matrix’, ‘Underworld’, ‘Star Wars’, ‘Blade’ en tal van andere Amerikaanse megaproducties. De film neemt de argeloze kijker mee op een visueel overdonderende rollercoaster van flashbacks, heftige beelden in videoclipstijl en bizarre pseudo-filosofische gedachtenkronkels. In de fanbase van regisseur Bekmambetov zit inmiddels goed volk als Quentin Tarantino en Danny Boyle.
Dixit Tarantino: “Just after we’ve lived through Lord of the Rings and we can’t even imagine another movie spellbinding us, along comes Timur Bekmamtov’s fantasy masterpiece. Like Ridley Scott, Bekmamtov is an astonishing visionary and ‘Night Watch’ is an epic of extraordinary power.”

http://www2.foxsearchlight.com/nwnd/

 
 
 
DATUM: za 17 dec

AANVANG: 20u00 "LAND OF THE DEAD" , 22U30 "NIGHT WATCH (NOCHNOI DOZOR)"

INKOM (beide films): EUR 4 (leden BELGIE) / EUR 5