Inleidend woord:
Dirk Van Extergem (Cinema Nova)

‘Vintage Japan’ is een nationale filmhappening rond Japanse fantasy/horror/thriller/samoerai/... films uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80. In samenwerking met Film Festival Open Doek, Dirk Van Extergem (Cinema Nova) en Zebracinema selecteerde kunstencentrum BELGIE twee onvervalste Aziatische cultklassiekers: ‘Woman in the Dunes’ (1964) en ‘Blind Beast’ (1969). Ondanks de hoge status van beide films -‘Women in the Dunes’ was in 1964 favoriet van de jury in Cannes- zijn ze in Europa vrijwel onbekend gebleven. ‘Vintage Japan’ biedt u op zaterdag 10 mei dan ook een unieke kans om deze zelden vertoonde parels van de Aziatische film te (her)ontdekken. Dirk Van Extergem verzorgt het inleidend woord en Captain Catastrophy (El Guapo Stuntteam) serveert na de filmvoorstellingen een staalkaart uit zijn steeds groter wordende collectie soundtracks en obscuriteiten.

WOMAN IN THE DUNES
Regie: Hiroshi Teshigahara
Cast: Eiji Okada, Kyôko Kishida, Hiroko Ito, Koji Mitsui, Sen Yano, Kinzo Sekiguchi
(JP / 1964 / 122’ / ZW / 35mm)

*Speciale Prijs van de Jury op het Filmfestival van Cannes 1964

Op zoek naar enige zingeving in zijn bestaan onderzoekt entomoloog Niki Jumpei (Eiji Okada) zeldzame insecten in een afgelegen gebied buiten Tokio. Als hij de laatste bus huiswaarts mist, moet hij overnachten bij een alleenstaande vrouw (Kyôko Kishida). Haar huis ligt in een diepe zandkuil en is enkel te bereiken via een hangladder. De volgende ochtend is de hangladder verdwenen. Jumpei zit als een rat in de val. Hij wordt door de vrouw en de dorpsbewoners gevangen gehouden en is gedoemd tot leven in de zandkuil. Gaandeweg berust de entomoloog in zijn lot en ontwikkelt er zich een intrigerende maar tegelijk beklemmende relatie tussen hem en de vrouw... ‘Woman in the Dunes’ is als een metafoor of parabel (de zandkuil als het graf van de moderne maatschappij) maar wordt zo naturel en realistisch in beeld gebracht dat alle interpretatie aan de kijker wordt overgelaten. En zo hoort het !

De Japanse regisseur Hiroshi Teshigahara (1927-2001) studeerde in 1950 af aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music en richtte in 1964 zijn eigen filmmaatschappij op. Hij was een veelzijdig avant-garde kunstenaar. Naast filmregisseur was hij ondermeer ook beeldhouwer, schilder, schrijver, operaregisseur en binnenhuisarchitect. ‘Woman in the Dunes’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van Kobo Abe uit 1962, die tevens het script voor zijn rekening nam. Door de subtiele erotische suggesties en de magistrale zwartwitfotografie die Teshigahara meesterlijk hanteert, wordt ‘Woman in the Dunes’ vaak omschreven als een ‘perfecte film’. Dat vond de jury van het Film Festival van Cannes in 1964 ook en beloonde de prent met de Speciale Jury Prijs. De nominaties voor een Academy Award in de categorieën ‘Beste Niet-Engelstalige film’ (1965) en ‘Beste Regisseur’ (1966) bezorgden de film uiteindelijk een terechte plaats in de rij van cinemaklassiekers.


BLIND BEAST
Regie: Yasuzo Masumura
Cast: Eiji Funakoshi, Mako Midori, Noriko Sengoku
(JP / 1969 / 86’ / 35mm)

Michio, een blinde beeldhouwer (Eiji Funakoshi), ontvoert met de hulp van zijn bezitterige moeder (Noriko Sengoku) een jong naaktmodel (Mako Midori). De kunstenaar sluit zijn slachtoffer op in een spookachtig warenhuis dat gevuld is met gigantische sculpturen van vrouwelijke lichaamsdelen. Hij wil haar gebruiken als onderdeel van een te voltooien kunstproject. Aanvankelijk probeert het meisje te ontsnappen, vervolgens tracht ze haar kidnapper te manipuleren. Na een tijdje begint ze, tot grote ergernis van de moeder, gevoelens te krijgen voor Michio. Zo ontstaat er een onverwachte, merkwaardige relatie waarin beide partijen gruwelijk ver gaan.

Yasuzo Masumura -tussen 1957 en 1977 regisseerde hij zo’n vijftig (!) films- creëerde met ‘Blind Beast’ een bizarre sm-horrorfantasie met slechts drie acteurs. Voor het scenario liet hij zich inspireren door een kortverhaal van de Japanse horrorauteur Edogawa Rampo, waarin sexuele perversie, pijn en dood de voornaamste thema’s zijn. Masumuras films worden steeds bevolkt door mentaal onstabiele personages en worden daarom vaak bestempeld als het cinematografische equivalent van de verhalen van Edgar Allan Poe. Door zijn dramatische intensiteit en claustrofobisch visuele stijl wordt de regisseur beschouwd als één van de belangrijkste pioniers van de Japanse ‘new wave’ cinema.

“Completely freaky and utterly engrossing.” - tvguide.com

 


 
 
 
DATUM: za 10 mei

AANVANG:

20u00 (Blind Beast), 22u00 (Woman in the Dunes)

INKOM:
EUR 5 (leden BELGIE) / EUR 7 (voor de twee films !)