Cast: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood, Andrés Herrera, Simon Chandler, David Calder

Gebaseerd op Patrick Süskinds gelijknamige bestseller vertelt ‘Perfume: The Story of A Murderer’ het verhaal van een dodelijke obsessie, ergens in de 18de eeuw.


Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whinshaw) is een aartslelijk, verwaarloosd weeskind dat zelden spreekt. Zijn reukzin is echter uitermate scherp ontwikkeld en afgestemd op de fijne geuren van grassprietjes, bloemen en bloesems. Zijn leven krijgt een nieuwe betekenis wanneer hij in de stad toevallig het bestaan van parfum ontdekt. Om nieuwe parfums en geuren samen te stellen verlaat hij de stinkende leerlooierij waar hij al jaren werkt en gaat in de leer bij de ‘ooit beroemde’ meesterparfumeur Giuseppe Baldini (Dustin Hoffman). Zijn uiterst gedetailleerde geurenkennis stijgt al vlug boven die van zijn meester uit. Ironisch genoeg is Grenouille zelf volkomen geurloos. Hij is dan ook niet te stuiten in de zoektocht naar het ultieme parfum dat hem als persoon én als talentvol parfumeur zal bevestigen. Dan ontdekt hij de meest betoverende geur die hij ooit heeft opgesnoven. De natuurlijke lichaamsgeur van een beeldschoon jong meisje. Om deze hemelse geur te bewaren, om de frisheid en de onschuld van deze schoonheid te vrijwaren, zo leert hij, moet hij haar vermoorden. Een spoor van gruwelijke moorden achter zich latend, probeert de losgeslagen Grenouille de autoriteiten een stap voor te blijven. Het laatste ingrediënt voor zijn ultieme parfum moet hij te pakken krijgen. De geur van de beeldschone roodharige Laura (Rachel Hurd-Wood), die wordt beschermd door haar vader en berucht zakenman Richis (Alan Rickman), is zijn doel. Want pas als hij dit laatste ingrediënt te pakken heeft en zijn ultieme parfum een feit is, zal hij eindelijk de aandacht en de bewondering krijgen die hij als geurloze zo lang heeft moeten ontberen.

Verschillende topregisseurs, waaronder Stanley Kubrick en Martine Scorcese, overwogen ooit om Patrick Süskinds succesvolle roman ‘Perfume’(Het Parfum) te vertalen naar het filmscherm. Beide regisseurs lieten uiteindelijk verstek gaan omdat ze het verhaal te complex vonden. De Duitse regisseur Tom Tykwer, die we kennen van de hyperkinetische en vaak bekroonde prent ‘Lola Rennt’ (kunstencentrum BELGIE 1998) en van het ‘waanzinnige’ liefdesverhaal van ‘The Princess and the Warrior’ (Kunstencentrum Belgie, 2001) nam de uitdaging echter gretig aan. Zijn reputatie als veelbelovend en bewierookt regisseur maakt hij nu met ‘Perfume’ meer dan waar. Nieuwkomer Ben Whinshaw en de klasbakken Simon Chandler en Alan Rickman halen alvast het onderste uit de acteerkan. Voeg daarbij de ervaring en de schitterende neus van Dustin Hoffman (o.a. The Graduate, Papillon, Straw Dogs, Rain Man… ), het ontluikende talent van de zestienjarige Rachel Hurd-Wood (Peter Pan, An American Haunting) en de meesterlijke cameravoering van Frank Griebe en weet dat ‘Perfume’ naast een streling ook een hemelse geur voor het oog is geworden...

http://www.perfumemovie.com


 
 
 
DATUM: vr 19 januari

20.00 uur

EUR 4
EUR 3 (leden)