SUBMARINO
Regie: Thomas Vinterberg
Cast: Jakob Cedergren, Peter Plaugborg, Gustav Fischer Kjærulff, Patricia Schumann...
(DK/SE / 2010 / 35 mm / 105’)
* Gouden Beer Nominatie Filmfestival van Berlijn 2010
* Dioraphte Film- en Literatuuraward Film By The Sea Festival

Nick (Jakob Cedergren) en zijn jongere broer (Peter Plaugborg) zijn opgegroeid in nare omstandigheden: hun jeugd wordt gekenmerkt door armoede, misbruik en een alcoholistische moeder... tot de familie uit elkaar wordt gescheurd door een tragische gebeurtenis. Nick is nu een dertiger en komt net uit de gevangenis. Hij is een man die weet wat hij wil: hard trainen en veel drinken om de harde wereld te kunnen trotseren.

Zijn broer is een junk en een alleenstaande vader voor wie slechts twee dingen in het leven tellen: zijn dagelijkse shot en een beter leven voor zijn zes jaar oude zoon, Martin (Gustav Fischer Kjærulff). Reden genoeg voor hem om een dealer te worden, in de hoop zo snel aan geld te kunnen komen. De broers leven afgezonderd van elkaar in het grimmige Kopenhagen, maar zijn toch steeds op zoek naar elkaar. Wat hen bindt is hun gezamenlijke strijd om hun leven leefbaar te maken. Soms kruisen hun wegen, maar ze vinden elkaar pas echt in de gevangenis. En dat is bijna te laat voor ze...

Thomas Vinterbergs ‘Festen’ (kc BELGIE, 1999) was de eerste film gemaakt volgens de dogma-95 regels, een door hem en Lars von Trier afgesproken stel regels als reactie op wat ze noemen de huidige romantische bourgeoiscinema. De film katapulteerde Vinterberg internationaal als veelbelovend regisseur, een rol die hij ter harte nam door - inmiddels zonder dogmaregels - andere parels als als It’s All About Love (kc BELGIE, 2003) en Dear Wendy (een samenwerking met Lars Von Trier, kc BELGIE, 2005) op ons los te laten. En nu is er Submarino, een grauwe en hartverscheurende prent die naast een Gouden Beer-nominatie op het Filmfestival van Berlijn zopas de Dioraphte Film- en Literatuuraward in de wacht sleepte tijdens het Film By The Sea Festival 2010.

                              Lees HIER het artikel uit DE MORGEN van di 16/11 (pdf)
                     Lees HIER het artikel in FOCUS KNACK (film van de week) + trailer
                       Lees HIER 'Submarino wint film & literatuur award film by the sea'www.submarino.be

 

 
 
 
DATUM: za 8 januari 2011

AANVANG:
20.00 u.

INKOM: vvk Ticketmatic : EUR 5 (Leden BELGIE) / EUR 7
Kassa : EUR 6 Leden BELGIE / EUR 8