THE GHOST WRITER

Regie: Roman Polanski
Cast: Ewan McGregor, Jon Bernthal, Kim Cattrall, Pierce Brosnan, Tim Preece, James Belushi, Olivia Williams, Timothy Hutton...
(DE/FR/UK / 2009 / 35 mm / 128’)


Van het ogenblik dat The Ghost (Ewan McGregor), een getalenteerd schrijver en journalist, de lucratieve opdracht aanvaardt om als spookschrijver de memoires van de controversiële voormalige Britse Eerste Minister Adam Lang (Pierce Brosnan) verder af te werken, voelt hij nattigheid. De vorige spookschrijver - jarenlang steun en toeverlaat van de ex-Eerste Minister - is dood, blijkbaar pleegde hij zelfmoord. Terwijl Lang meegesleurd wordt in een schandaal rond de brutale praktijken die zijn administratie gebruikte in de terrorismebestrijding, graaft The Ghost steeds verder in het verleden van deze charismatische politieke figuur... Adam Lang, Ruth (Olivia Williams, zijn knappe vrouw en politieke muze), de verleidelijke personeelschef Amelia Bly (Kim Cattrall), wat personeel, enkele bodyguards en The Ghost zonderen zich af in een strandhuis aan de Amerikaanse oostkust. Niet zeker wie hij kan vertrouwen zet The Ghost zijn gevaarlijke zoektocht naar de waarheid verder. Zijn ontdekkingen zullen verregaande gevolgen hebben maar of hij lang genoeg zal leven om het laatste hoofdstuk zelf te kunnen afwerken is nog maar de vraag.

The Ghost Writer is de met een Zilveren Beer bekroonde politieke thriller van de Poolse cineast Roman Polanski, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van auteur en co-plotschrijver Robert Harris. The Ghost Writer staat bol van de symboliek: cinematografische verwijzingen, alludaties op zijn privéleven en een hommage aan een van ’s werelds meest gerespecteerde regisseurs, Alfred Hitchcock. Met subtiele symboliek, een sterke verhaallijn, diepgaande, pyschologische analyses van de personages, een meesterlijke apotheose én sterke acteursprestaties tilt Polanski deze knappe thriller naar het niveau van andere kleppers van zijn hand als The Pianist, Bitter Moon, Frantic, Tess, Chinatown, Rosemary’s Baby.

http://theghost-romanpolanski.com
 
 
 
DATUM :za 19 juni

20.00 uur

EUR 5
EUR 4 (leden)