Cast:
Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Ciarán Hinds, Kevin J. O’Conner, Dillon Freasier...
Soundtrack:
Jonny Greenwood (Radiohead !)

* Winnaar Oscars 2008 voor : Beste Acteur en Beste Cinematografie !

We schrijven 1889 als Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis), een bikkelhard en mensenhatend zilvermijnwerker, eerder toevallig olie vindt tijdens graafwerken in zijn zilvermijn. Binnen afzienbare tijd bouwt hij een bescheiden olie-imperium op in New Mexico. Een machtig oliebaron, iets waar hij al heel zijn leven van droomt, is hij echter nog lang niet. Een mysterieuze tip over ‘een zee van olie’ ergens in Californië lokt hem en zijn geadopteerde zoon H.W. (Dillon Freasier) naar het Westen. Ze stuiten al snel op enkele van olie barstende velden maar worden geconfronteerd met het verzet van een plaatselijke fanatieke geloofsgemeenschap. Het duurt niet lang voor Plainview en Sunday (Paul Dano), de jeugdige en maniacale predikant die de kerk leidt, elkaar in de haren vliegen. Uit hun blinde haat ontstaat een haast epische strijd waarin de twee oercomponenten van de Amerikaanse ziel tegen elkaar worden uitgespeeld: blinde hebzucht versus godsdienstwaanzin. Het duel tussen de twee tegenpolen bereikt zijn kookpunt in een haast surreële, burleske finale.

De adembenemende, twintig minuten durende ouverture van ‘There Will Be Blood’ suggereert dat al dat wat komen gaat vooral groots én meeslepend zal zijn. Upton Sinclairs boek ‘Oil’, dat de zwarte ziel van Amerika zonder schroom blootlegt, diende als basis voor dit donkere spektakel. Centraal in de film staan de verbluffende vertolkingen van Paul Dano als fanatiek kuddeleider ‘Sunday’ en van Daniel Day-Lewis als de schuimbekkende oliebaron ‘Plainview’ die over lijken gaat. Denk aan zijn rol als Bill the Butcher in Martin Scorsese’s ‘Gangs of New York’, maar dan volledig in overdrive! Day-Lewis mocht op de recente Academy Awards-uitreiking terecht huiswaarts keren met een Oscar voor Beste Acteur..

Regisseur Paul Thomas Anderson (o.a. ‘Magnolia’ en ‘Punch Drunk Love’, kc BELGIE 2000 en 2002) besefte dat zijn epos niet gediend zou zijn met ingewikkelde tracking shots en zenuwachtig camerawerk. Hij koos voor aangehouden, hypnotiserende beelden en een briljant georchestreerde fotografie. Elvis Costello roemde eerder al de schitterende soundtrack die Radioheads Jonny Greenwood bij elkaar schreef voor deze film. Het laatste Radiohead-album ‘In Rainbows’ verdwijnt in het niets in vergelijking met wat Greenwood hier presteert, aldus Costello. De combinatie van de sterke elementen die Anderson bij elkaar weet te brengen maken van de film een binnenstebuiten gekeerd, magistraal anti-epos. ‘There Will Be Blood’ is één gloeiende gulp olie op het vuur van de hel.

http://www.therewillbeblood.com


 
 
 
DATUM: za 7 juni

AANVANG:

20.00 uur

INKOM:
EUR 4 (leden BELGIE) / EUR 5

RESERVATIE GEWENST ! via belgie@skynet.be of tel. 011/22 41 61