Cast: Jonathan Velasquez, Francisco Pedrasa, Milton Velasquez, Usvaldo Panameno, Eddie Velasquez, Carlos Ramirez, Iris Zelaya...


South Central Los Angeles is de harde thuisbasis van een groep latinojongeren die, geheel in strijd met de hiphopcultuur van hun met gangs doorspekte buurt, strakke broeken dragen, naar punkrock luisteren en zich op opgevoerde skateboards verplaatsen. Gewelddadige confrontaties met deze hiphopminnende buurt vermijden is dan ook een dagelijkse bezigheid. Ze besluiten om tijdelijk te ontsnappen aan hun uitzichtloze omgeving en zetten koers richting Beverly Hills, met als doel het wereldberoemde ‘Nine Stairs’-skateboardparadijs -dat ze enkel kennen van skatevideos- ten volle te beleven. Ook in de chique Beverly Hills-omgeving vallen de gettojongens behoorlijk uit de toon. Een paar lokale meisjes voelen zich echter aangetrokken tot deze vreemde snuiters. Het leven lijkt hen even toe te lachen maar dat is buiten de agressieve rijkeluiszoontjes gerekend die al vlug duidelijk maken dat hun aanwezigheid niet langer wordt geduld. De plaatselijke ultrarechtse flik doet ook een duit in het ‘onverdraagzame’ zakje en rekent de jongens in omdat ze nu eenmaal niet thuishoren in Beverly Hills. Er zit niets anders op dan te vluchten. Op de hielen gezeten door de politie en de groep razende locals moeten ze hun weg zien terug te vinden naar het voor hen ‘relatief’ veilige South Central.

Hollywoods enfant terrible, fotograaf en regisseur Larry Clark liet na ‘Ken Park’ (Kunstencentrum BELGIE, 2003) weten dat zijn volgende film een stuk minder expliciet zou zijn, onder andere wat betreft naaktscènes en geweld. Het werd volgens Clark meer dan tijd dat de jongeren over wie zijn films gaan (zie Kids uit 1995, Bully uit 2001 en Ken Park, 2002), ook wel eens zelf de filmzaal binnen mogen. Clarks films werden immers systematisch verbannen uit de cinemazalen of werden verboden voor kids jonger dan 16 vanwege de zogenaamde ‘te’ expliciete beelden. Na New York (Kids) volgt Clark nu in ‘Wassup Rockers’ een groep jongeren uit South Central Los Angeles. De tegenstellingen tussen blank, zwart en latino, rijk en arm worden pijnlijk blootgelegd via de kenmerkende atypische docustijl die Clark hanteert. De tocht van een groep latinojongeren van Beverly Hills naar South Central L.A. doet ons denken aan Walter Hills ‘Warriors’ uit 1979 maar plaats het gegeven in een meer realistische omgeving. De acteurs werden, in de beste Clark-traditie, rechtstreeks van de straat geplukt. Het opvallend exuberant gedrag, de lange haren, strakke jeans, skateboards, de natuurlijke high (zonder drank, drugs en sigaretten) en het feit dat ze buitenbeentjes zijn in South Central Los Angeles zijn dus geen verzinsel maar vormden voor Larry Clark wel de vruchtbare basis voor Wassup Rockers.

http://www.wassuprockers.net

 
 
 
DATUM: vr 20 oktober

20.00 uur

EUR 4
EUR 3 (leden)