Regie: Els Loix (Toneelacademie Maastricht)
Spel: Siegfried Bakelants, Tiny Nys, Yves Willems, Ellen Vanmeeuwen, Steven Claes, Bart Michiels, Dirk
Vandervelden, Koen Apers


Cocu Magnifiek begint waar alle andere sprookjes eindigen. Deze idyllische 'Lovestory' krijgt echter al vlug een wrange bijsmaak. Dorpsdichter Bruno is getrouwd met zijn jeugdliefde, de bloedmooie Stella. Ze worden voor het eerst een nacht gescheiden wanneer hij zijn beste vriend Petrus ophaalt in de stad. Bij zijn terugkeer is Bruno er zonder noemenswaardige reden van overtuigd dat Stella hem bedriegt. Omdat hij weet dat hij nooit zeker zal zijn van haar trouw, wil hij tenminste zeker zijn van haar ontrouw. Hij roept haar uit tot dorpshoer en zichzelf tot 'cocu magnifique'.

De Fransschrijvende Belg Fernand Crommelynck (1886-1970), schreef in 1920 Le Cocu Magnifique, met als ondertitel een farce in drie bedrijven. Het is zijn tragikomische bewerking van Shakespeares Othello. Crommelynck vond de klassieke Othello te naïef. Volgens hem is jaloezie een ziekte die zichzelf voedt en geen mest nodig heeft. In plaats van de psychologie van de manipulatie, zoals Shakespeare die via Jago beschrijft, legt Crommelynck de dieptepsychologie van Bruno bloot. De actieve Jago wordt in dit stuk Estrugo; de stille getuige van Bruno's ondergang.

"Estrugo, als je eens wist hoe volmaakt haar lichaam is: hoe vredig haar borstjes er kunnen bijliggen, hoe haar benen kunnen aanvoelen, zacht als zijde... dan zou je nooit kunnen begrijpen hoe onvolmaakt haar ziel is... Vuile teef!"

KREUTZFELD Verein is een groep jonge, dolle theaterhonden uit Herentals. Met Cocu Magnifiek zijn ze niet aan zijn proefstuk toe. Op hun palmares prijken ondermeer: Azen van Dimitry Leue, Bij Jules en Alice van Tom Lanoye en Henry van Peter De Graef. Ze gaan nu voor het eerst in zee met regisseur Els Loix, laatstejaarsstudente van de deeltijdse opleiding Docent/Regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. 'Cocu Magnifiek' is haar afstudeerproject.

http://www.kreutzfeldverein.be

 
 
 

DATUM:
vr 23 april
AANVANG: 20u00

INKOM: EUR 5 (leden BELGIE) / EUR 7
RESERVATIE
GEWENST!