In 1919 schreef de Russische danser Vaslav Nijinsky (1889 -1950) zijn dagboeken. 1919 is tevens het jaar dat Nijinsky voor het laatst optrad, alvorens af te glijden naar een onomkeerbare waanzin die uiteindelijk in 1950 tot zijn dood leidde. De niet-gecensureerde versie van zijn beklijvende dagboeken werd pas in 1995 openbaar gemaakt. De brute eerlijkheid, de radicaliteit en de gevoeligheid van dit ongegeneerd schrijven inspireerde en raakte reeds menig performer. Zo ook Pé Vermeersch, die na jarenlange trainingen door pionier en rebel van de Butoh-beweging 'Akira Kasai', vooral de laatste jaren haar eigen danstaal ontwikkelde (zie o.a. haar nog steeds internationaal reizende solo performance 'Blondes Have No Soul', kunstencentrum BELGIE 2002).

Pé Vermeersch (The Small House for Radical House) onderzocht gedurende jaren de stilte en de naaktheid als condities voor dans zoals in 'Glijdend', L'Amour' en 'Blondes Have No Soul' (kunstencentrum BELGIE, respectievelijk 1996, 1999 en 2002).De spanning en de relatie tussen taal en dans enerzijds en de uitdeining van solodans in duo- en triocomposities anderzijds staan nu centraal. Vermeersch gebruikt hiervoor de principes, de energie en de vormen waarop o.a. tango is gebaseerd. Pol van Assche (tango maestro, oprichter en bezieler van Polariteit) en Nicolas Maloufi (CompagnieMa2)vangen met hun leidende en volgende dans de stormachtige solodans van Vermeersch op, brengen die tot rust, kneden en stuwen die verder, maar vinden ook onderling en afzonderlijk duo's en solo's. De magistrale dagboeken van Nijinksy zijn, naastde eigenzinnige danstaal, de talige stroom waarin een complexe lading van gevoeligheden en emoties schuilt. Een gedanst dagboek, in heel veel verschillende talen. Een ode aan het voelen en niet aan het denken

Deze performance, ondersteund door kunstencentrum BELGIE, is een voorstelling in wording, een zoektocht die in de zomermaanden zal worden bijgeschaafd en in het najaar in première zal gaan. Vermeersch, van Assche en Maloufi staan met dit project voor het eerst samen voor een publiek, een uitgelezen kans dus om te proeven van een bijzondere creatie in wording die u ongetwijfeld zal warm maken voor het aansluitende Tango Salon i.s.m. Media Luz Hasselt !

http://www.medialuz.be

 
 
 

DATA:
vr 18 juni
AANVANG: 20u00

INKOM: EUR 7
(leden BELGIE + Media Luz) /
EUR 9 (voorstelling + tangosalon)

RESERVATIE
GEWENST!