Tekst en regie: Pieter De Buysser
Spel: Sien Eggers en Kadi Abdelmalek
Productie i.s.m. Nieuwpoorttheater Gent

Marie-Jeanne en Mhoassi: twee duifjes in de klokkentoren waaruit de geschiedenis haar triomfen laat galmen. Hij een druppel in een immigratiestroom, zij een cijfer in een statistiek. Zij zijn nooit van enige betekenis geweest, niet echt voor zichzelf, af en toe voor iemand anders, maar nooit voor de loop van de geschiedenis die met hen doet wat ze wil. Amper een maand geleden zijn Marie-Jeanne Daems en Mhoassi elkaar voor het eerst tegengekomen in Kortessem, een gehucht in Limburg. Verstilde en alles versmorende verliefdheid. Zij is 56, hij 49. Zij is eigenlijk nog een achternicht van Rik Daems en heeft nog een paar jaar bij de gemeente gewerkt. Hij is Tunesiër, asielcentratoerist. Zonder een woord met elkaar gewisseld te hebben, stonden ze vanmorgen naast elkaar aan het station van Sint-Truiden. Ze hebben in volstrekte stilte samen de trein genomen naar Brussel. Daar zijn ze overgestapt naar Parijs. Het is avond nu. We zijn in een kleine hotelkamer in de buurt van de Gare du Nord. Wie spreekt?

'De Kritiek van het Vermogen' is na 'De Kritiek van de Geraakte Rede' en voor 'De Kritiek van de Pragmatiek' een cyclus van historische stukken. Drie dubbelspelen, drie keer twee historische personages. In 'Eekhoornbrood' is het woord aan de kruimels van de geschiedenis. Filosoof, theater- en filmmaker Pieter de Buysser schreef en regisseerde voor Lampe o.a. 'Het Litteken Lip', 'Lotus Drive' en 'Aangesproken, de as en de boter', drie spraakmakende stukken die ook in kunstencentrum BELGIE hun doorloop kregen.

Actrice Sien Eggers behoort ontegensprekelijk tot de top in Vlaanderen. Ze was eerder te gast in kunstencentrum BELGIE met 'Aangesproken, de as en de boter' (2003), de theatersoap 'Poes Poes Poes' (2003) en 'Angsten en twijfels en eeuwige liefde' (2004). Het grote publiek mocht kennismaken met haar komische talenten in de spraakmakende televisieseries 'In de Gloria' en 'Het Eiland' (marathonvertoningen kunstencentrum BELGIE 2005).

http://www.lampesite.be

Een liefdesverhaal waarin twee tot cijfers gereduceerde mensen voor het eerst een taal voor elkaar ontwikkelen, de taal van de waterkans.Zelfs voor elkaar zijn ze onbekenden. Eerder die dag ontmoetten ze elkaar in Kortessem. In de Lidl, zegt zei. Hij beweert daar nooit geweest te zijn. Hij was gecharmeerd door een onhandig manoeuvre, waarbij ze leunend op haar fiets haar veter wou strikken. Niets wereldschokkends, maar soms mikt De Buysser een gouden lichtstraal in die banaliteit en dan glanzen de dingen. [...] Er is ooit nog een schrijver geweest die goed met halfvolle personages uit de slag kon. Bernard-Marie Koltès liet de transacties zien waarmee zijn schimmen hoopten hun verlangen te vullen. Iets soortgelijks is hier aan de hand. [...] Pieter De Buysser schreef met ‘Eekhoornbrood’ een briljante tekst, waarin originele beelden en pittige formuleringen de politiek-maatschappelijke onderstroom licht verteerbaar maken. Door het kleinmenselijke niet uit de weg te gaan, krijgt het stuk de zuiverheid van een utopisch beeld.
(Geert Sels - De Standaard)

Een knappe, filosofische tekst die nadat de eerste lachbuien zijn weggeëbd, nog lang blijft nazinderen. En dat is niet enkel de verdienste van De Buysser maar ook van de acteurs, en dan vooral Sien Eggers, die een sublieme vertolking neerzetten.
(Els De Bodt - Gazet Van Antwerpen/Belang Van Limburg)

Vooral Sien Eggers heeft haar replieken zo onbevangen opgegeten dat ze de tekst weer even licht en eetbaar terug kan geven, zonder dat daar De Buyssers wakkere diepgang bij inschiet. De grote tastbaarheid van zijn taal wordt dan weer geschraagd door Kadi Abdelmalek, met zijn zoekende kauwen op het Nederlands. Als De Buysser beweert steeds de volle autonomie aan zijn acteurs te geven, zie je daar hier ten volle de positieve effecten van. De titel? Die slaat op een paddestoel 'die groeit langs zuur geworden banen, aan de rand van grote steden'. Net daar hoort De Buyssers hele toneelwerk thuis, als bevroren momenten net buiten de bedenkelijke loop der dingen. Naar die maatschappelijke werkelijkheid wordt af en toe voorzichtig verwezen, zoals in Moassi's asielzoekersverhaal, maar uiteindelijk wordt het volle potentieel voor een utopische verandering bij het hoogstpersoonlijke individu zelf gelegd. Het moet eerst tot bij zijn eigen 'ik' komen.

(Wouter Hillaert - De Morgen)

Daar is De Buysser een meester in: het leven inpakken in transparante poëzie waardoor je na elke voorstelling het gevoel hebt met een kostbaar maar broos pakske huiswaarts te keren.
(Liv Laveyne - Theatermaggezien)

Een ontroerende, verrassende en diepzinnige voorstelling.
(Lieven Vandenhaute - Republica, Canvas)
 
 
 

DATUM:
vr 27 januari 2006
AANVANG: 20u00

INKOM: EUR 7
(leden BELGIE) /
EUR 9

RESERVATIE
GEWENST!