educatief schooltheater
een theaterstuk over drugs en relaties

Tekst: Ignace Goethals
Spel: Karin Tanghe, Sabine Goethals, Kevin Bellemans, Dominique Berten
Video: Boadcast Asistance
Decor: Peter Schoonjans

Panda gaat over Bart (16 jaar) en Heleen (18 jaar), twee vrij gewone, jonge mensen die elkaar graag zien. Beide zijn op zoek naar rust en ontspanning. Eerder onschuldig experimenteren ze met drugs. Heleen, materieel verwend en vrijgevochten, blowt al een tijdje en daagt Bart uit om het ook eens te proberen. Waarom Bart aanvankelijk toegeeft en later weer afstand neemt, waarom Heleen ermee doorgaat en zelf zwaardere stuff gebruikt en wat de gevolgen hiervan zijn voor zichzelf, hun relatie en hun omgeving is de basis van een overwegend ernstig, soms grappig, maar ook ontroerend theaterstuk voor jongeren van 12 tot 16 jaar.

 In Panda komt ook de stem van de ouders aan bod. Barts vader, die over Heleen bedenkelijke informatie heeft ingewonnen, maant zijn zoon immers aan om zijn vriendinnetje voortaan te negeren. Pas als Barts vader voor een hartinfarct in het ziekenhuis wordt opgenomen, komt er een kentering in het verhaal.

Panda is allerminst moraliserend. Het toneel is meer een stuk over relaties en de invloed van druggebruik op deze relaties. Het theaterstuk is een ideale manier om jongeren en hun leerkrachten te laten nadenken over dit thema.

De Sleutel werkte een vormingspakket uit voor scholen en leerkrachten om het toneelstuk te verwerken. Het pakket bevat naast achtergrondsinformatie een hele reeks praktische tips en oefeningen om met de leerlingen uit te voeren.

De Panda is een zwerver.
Hij leeft alleen, altijd rusteloos
op zoek naar voedsel.
Wordt hij bedreigd, dan vlucht hij schuw
naar de hogere regionen,
en wacht, wacht,
tot het gevaar is geweken.


http://www.zamzamproducties.be
 
 
 

DATA: do 9 november

AANVANG: 13u30

INSCHRIJVINGEN: 011/22.41.61