Tekst en regie : Stef Lernous
Spel :
Kirsten Pieters, Pepijn Caudron, Chiel van Berkel
Muziek : Kreng

Testament is een necromantische inkijk in de ziel van drie personages.Gebroken in een virtuele car crash, getekend door body mutilation en verloren in een landschap van soundbytes en beeldmateriaal. Testament is een vrije val door Alice’s konijnenpijp – een vertelling over verlies en verlangen, deep, deep down the rabbit hole.

In Testament wordt de dood op de snijtafel gesmeten en gedissecteerd. Een uit zijn ambt ontzet plastisch chirurg gaat nu door het leven als begrafenisondernemer. Zijn kunde uit die vorige job maakt hem tot meester in het prepareren van lijken voor ‘een aflegging’. Op de nacht van 1 op 2 november (Allerheiligen op Allerzielen, de twee dagen waarop de kerk de dood aan de orde stelt) vindt hij in zijn vriezer het kadaver van een onbekende. De ex-chirurg ontdekt een nogal eigenaardig testament in de portefeuille van de onbekende op de snijtafel en begint zijn eigen sterfelijkheid te contempleren. De vrouw aan wie de brief gericht is, brengt diezelfde nacht een bezoek aan het mortuarium en samen gaan ze op zoek naar de identiteit van de man. Ze tappen bloed af, hevelen het over, verwijderen organen vergelijken ze met die van de schouwer en het vel door iemand anders gedragen. Het leven van de dode herbeleefd door de lijkenbidder. Een levende dode of dode levende met een doodswens. De man op de tafel is hijzelve, de vrouw is de dood die hem bezoekt. Testament wordt een soort van necromantische Dickens: van kerkhof tot publieke dissectie, van lijkschouwing tot rouwproces: hier zie je de dood in al haar gedaanten.

Van bij haar ontstaan was het één van de belangrijkste doelstellingen van Abattoir Fermé om originele materie en nieuwe vormen van dramaturgie te onderzoeken. Een bekommernis die werd ingegeven door de levenloze toestand van het Vlaamse theaterlandschap en door een diepe fascinatie voor alles wat ‘afwijkt van de norm’. Hoe sterk Abattoir Fermé afwijkt van de norm mochten we in kunstencentrum BELGIE al smaken via spraakmakende voorstellingen als ‘Galapagos’, ‘Life on the Edge’, ‘Indie’ (2005), ‘Moe Maar Op en Dolend’ en ‘Tinseltown’ (2006). Abattoir Fermé gaat voor beeldrijke esthetiek met groteske en escapistische inslag. Dwingende prikkels uit o.a. cinema, sub- en popcultuur, horror, stand-up comedy, beeldende kunst, documentaires, journalistiek, psychiatrie, art brut en comic books... worden gretig gesampled, bewerkt en doorgesluisd naar het theater. Abattoir Fermé flirt hierbij met de normen van het theater en het algemeen fatsoen. Hun werk laat nooit onberoerd: het is erop of erover.

“Si quis qui transieris hoc respice plora. Sum quod eris quod es ipse fui pro me precor ora.”
“Als jij diegene bent die hier langs loopt, kijk dan en ween. Ik ben wat jij zult zijn, en wat jij bent, ben ik zelf ook geweest - bid
voor mij-”

Tekst die op een grafzerk staat in het 15de eeuws schilderij van de Meester van de Spes Nostra.

http://www.abattoirferme.be

 
 
 

DATUM vr 16 maart 2007

AANVANG: 20u00

INKOM: EUR 7
(leden BELGIE) /
EUR 9

RESERVATIE
GEWENST!