met: Benjamin Verdonck, Tomas Desmet, Herman Verdonck en Valentine Kempynck
productie: Nieuwpoorttheater


‘WEWILLLIVESTORM' van kunstenaar en theatermaker Benjamin Verdonck is een voorstelling zonder woorden en met weinig muziek. Vertrekpunt was een reeks arbitrair samengebrachte waardeloze voorwerpen. Uitgangspunt was een kritiek op het werk van William Carlos Williams: “Er zijn geen ideeën behalve die in de dingen zelf.” In het naast elkaar tonen van waardeloze materialen zit het formuleren van een mogelijkheid vervat. Tijdens de voorstelling zijn er van alle dingen twee en zij zijn in voortdurende beweging van het ene naar het andere. Dat is wat de voorstelling wil duiden. De verglijding. De weg van het ene uiterste naar het andere en terug. De oneindige mogelijkheden die op die weg liggen. Verdonck wil geen narratieve lijn. Hij wil beelden maken die de handeling zelf zijn en niets meer dan dat. Op zoek naar iets niet verhalend, naar een verdichting, naar een kluwen, naar een toestand, naar iets dat meer beantwoordt aan hoe de kunstenaar de wereld ervaart dan aan de representatie van onze wereld.

Er is een paard, een doos, twee bokalen en een darm.
Meer niet.
Mijn vader en ik staan op het podium.
Mijn vriend de muzikant zit opzij.
Er is veel geknutseld dat beweegt door touwtjes.
Er wordt niet gesproken.
Er is ook geen verhaal.
Er is ook bijna geen muziek.


Benjamin Verdonck studeerde in 1995 af aan het Conservatorium Antwerpen, afdeling Podiumkunsten/Dora van der Groen. Hij acteerde bij het Zuidelijk Toneel (Ivo van Hove) en Toneelgroep Hollandia (Johan Simons en Paul Koek) waarna hij zelf voorstellingen maakt i.s.m. Valentine Kempynck en muziekmakerij Think of One. Hij speelde bij De Roovers, Dood Paard, Walpurgis, Dito’Dito, Lampe, Arne Sierens en Het muziek Lod. Vanaf dan ontdoet hij zich meer en meer van alle theatrale ballast. De kracht van een vertelling of een gebaar wordt alsmaar belangrijker -denk hierbij aan Verdoncks spraakmakende 'acties' zoals ‘'hirondelle/dooi vogeltje/the great swallow', zijn zeven dagen durende vertelling in een zwaluwnest 31 meter boven de Brusselse Anspachlaan. Sinds ‘I like America and America likes me’ (2002), een diepmenselijk gesprek met een varken naar aanleiding van de Irak-crisis, is het Nieuwpoorttheater de plek waar Benjamin Verdonck geduldig zijn onderzoek verricht. In het seizoen 2004-2005 maakte hij er onder de naam ‘NEVER GO TO SLEEP’ een reeks kleine voorstellingen. Deze werden verder ontwikkeld en kregen in december 2005 een nieuw leven in ‘WEWILLLIVESTORM’. Benjamin Verdonck werkt voor deze voorstelling opnieuw samen met muzikant Tomas Desmet (o.a. Think of One en Laïs) en vormgeefster Valentine Kempynck.

http://www.benjamin-verdonck.be
http://www.nieuwpoorttheater.org

“Met oude rommel en knullige touwtjes komt een unieke wereld tot leven. (…) Intrigerend, ongemakkelijk, kinderlijk en mysterieus. Een voorstelling die de verbeelding op een haast kinderlijke manier aanspreekt, en toch sterk intrigeert.”
Elke Van Campenhout in De Standaard, 16/12/2005

 
 
 

DATUM za 3 juni

AANVANG: 20u00

INKOM: EUR 7
(leden BELGIE) /
EUR 9

RESERVATIE
GEWENST!