S
   
 

The Triffids
'A Secret In The Shape Of A Song'

Featuring :
Mick Harvey (AUS - Birthday Party / Bad Seeds),
Warren Ellis (AUS. Nick Cave - Grinderman - The Dirty Three)
Stef Kamil Carlens (B, Zita Swoon),
Blackeyed Susans (AUS),
and more!

NEW * TRIFFIDS - AFTER SHOW* ZO 18 APRIL
ga naar de after show pagina* VRIJDAG 16 & ZATERDAG 17 APRIL 2010 *

NEW * TRIFFIDS - AFTER SHOW* ZO 18 APRIL
ga naar de after show pagina

Met steun van Pop In Limburg en in samenwerking met de Londense cultuurtempel Barbican haalt kunstencentrum BELGIE op vrijdag 16 en zaterdag 17 april de legendarische band The Triffids terug naar het Europese vasteland. Meer bepaald naar het prachtige historische Open-Circuit pand -' Koloniale Waren', gelegen aan de Koningin Astridlaan in Hasselt en sedert vorig jaar de vaste uitvalsbasis van het centrum voor bijzondere events en festivals. The Triffids - 'A Secret In The Shape Of A Song' wordt een avondvullend live-event waarbij twee bands van wijlen David McComb in originele bezetting centraal staan: The Triffids en The Blackeyed Susans, aangevuld met een hele reeks nationale en Internationale topmuzikanten om u tegen te zeggen !

The Triffids : 1978 - 1989
'Wide open road', 'Bury me deep in love', 'Stolen property', 'Keep your eyes on the hole'... Bij wie ouder is dan een jaar of dertig roepen deze popparels ongetwijfeld de melancholische droomwereld van The Triffids weer op. Wie jonger is kreeg de afgelopen jaren ruim de kans om met het hele Triffids-oeuvre (1978-1989) kennis te maken dankzij de heruitgaven van Domino Records, het Engelse label dat o.a. Franz Ferdinand, Arctic Monkeys en Bonnie 'Prince' Billy aan de wereld voorstelde.

Het belang van The Triffids in de muzikale ontwikkelingen vanaf de jaren '80 en hun invloed op diverse muziekstromingen nadien is moeilijk te vatten. Opererend vanuit hun idyllische en zonovergoten thuisbasis, het Australische Perth, leidde hun immer durende zoektocht via Londen, Berlijn en Amsterdam naar de rest van de wereld. Geïnspireerd door de ‘no-nonsense’ en de 'do it yourself' spirit van de punk evolueerden The Triffids naar een voor die tijd hoogst eigenzinnig muzikaal en instrumentaal samenspel: pop, folk, R&B, jazz... violen, orgel, lapsteel... Geen platgetreden paden van toen maar cross-overs 'avant la lettre' waarmee ze een eigen universum ontwikkelden, tussen Velvet en country.

Ondanks hun thuisloosheid, hun voortdurend geldgebrek en een chaotische, puur op emotie drijvende levensstijl evolueerden The Triffids tot een hechte, mysterieuze band. Zakelijke keuzes waren hun vreemd, waardoor ze met hun wonderlijke popmuziek, doordrongen van droefheid en weemoed, heen en weer bleven slingeren in een soort niemandsland. Tussen kleine alternatieve clubs en de grote concertzalen en festivals (o.a. Werchter 1987 en Pukkelpop 1988), tussen 'independent' en 'major'. Dit consequent geschipper tussen ‘klein of groot’ was echter een bewuste keuze, één van de weinige punten waarop The Triffids het lot en het toeval niet lieten spelen. Het lot en het toeval brengen hun nu voor de tweede keer wel exclusief naar Hasselt, kunstencentrum BELGIE... voor een actueel muzikaal eerbetoon aan het verleden.

The Triffids : The band
Natuurlijk was er David McComb, de zanger-songschrijver die in 1999 op 36-jarige leeftijd overleed. McComb was met zijn prachtige lyrics ('het poëtische schrijverstalent van Leonard Cohen') en charismatische zangstijl ('de diep gepassioneerde stem van Nick Cave') jarenlang hét boegbeeld van The Triffids. Maar vooral ook was hij deel van een hechte, talentrijke vriendengroep. Broer Robert McComb als veelzijdig instrumentalist en zanger, Alsy McDonald op drums, 'Evil' Graham Lee met steelpedal en zijn wonderlijke gitaararrangementen, Jill Birt met het aftandse orgeltje en een hemels zangtalent... en last but not least bassist Martin Casey, het vroegere zorgenkind bij uitstek, maar niemand minder dan huidig toeverlaat en rechterhand van Nick Cave bij The Bad Seeds en Grinderman. Het is deze voltallige originele bezetting die als basis het muzikale live-gebeuren 'A Secret In The Shape Of A Song' zal aansturen.

The Triffids & Guests : 2006-2009
Vier jaar na de memorabele Hasseltse reunie 'An Evening with The Triffids - In Remembrance of David McComb' zakken The Triffids wederom in originele bezetting af naar Hasselt voor een muzikaal eerbetoon aan het songtalent van hun overleden frontman. Ditmaal versterkt met muzikale gasten (lees 'fans') die nationaal en internationaal het mooie weer maken op de muziekpodia : Mick Harvey van Nick Cave and the Bad Seeds, ex-dEUS en Zita Swoon opperhoofd Stef Kamil Carlens, The Blackeyed Susans... en vele anderen !

The Triffids : brandend actueel !
Op 5 april 2010 brengt Domino Londen ‘Come Ride With Me... Wide Open Road’ uit, een maar liefst tiendelige Triffids Deluxe-box set. Een uitgave die het beste van The Triffids verzamelt, aangevuld met heel wat onuitgegeven materiaal en live-opnames. Het is meteen ook het perfecte sluitstuk van de heruitgave van de hele Triffids-catalogus gedurende de afgelopen jaren. Redenen te over dus om tijdig uw plaats te reserveren voor dit unieke live-event met de The Triffids & guests.

 The Triffids (AUS) line-up:

- Jill Birt : Keyboards, zang
- Martyn Casey  (Nick Cave and the Bad Seeds / Grinderman): Bas
- 'Evil' Graham Lee : Gitaar, pedal steel, lap steel en zang
- Allan (Alsy) MacDonald : Drum, percussie, zang
- Robert McComb: Viool, gitaar, keyboards, percussie, zang

+ Special Guests:
Warren Ellis (AUS. Nick Cave - Grinderman - The Dirty Three)
Mick Harvey (AUS - Nick Cave / Birthday Party),
Stef Kamil Carlens (B - Zita Swoon),
Melanie Oxley (AUS - backing vocals The Triffids), Chris Abrahams (AUS - The Necks), Rob Snarski (AUS - Blackeyed Susans), Mark Snarski (AUS)

+
The Blackeyed Susans (AUS)

- Rob Snarski: Zang
- Phil Kakulas: Bas
- Mark Dawson (t.b.c.) : Drums
- JP Shilo: Accordeon en viool

+ Special Guests : Graham Lee (The Triffids) & Chris Abrahams (The Necks).

more t.b.c.

Vanaf 15/03 ook VVK in de Giga Swing!