‘City in Motion’ is een gloednieuw animatiefilmfestival dat een fris, uitdagend en vooral open concept lanceert. ‘City in Motion’ pakt uit met een variatie van creatieve, laagdrempelige amateur-producties tot professionele vertoningen van internationaal trendsettende makers. ‘City in Motion’ wil vooral kansen bieden aan jonge cineasten. City in Motion roept dan ook iedereen (amateur, student, autodidact, professioneel...) op die zelf animatiefilms maakt om deel te nemen aan de eerste editie van dit niet-competitieve animatiefilmfestival. Alle details voor deelname vindt u terug op de City in Motion website http://www.cityinmotion.be/. Naast de vertoning van ingezonden, zelfgemaakte animatiefilms vertoont ‘City in Motion’ een aantal uitzonderlijke, internationaal spraakmakende animatiefilms waarvan het merendeel Belgische premières betreft. Redenen te over dus om dit bruisende event niet te missen !

Klik op hier voor meer info.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 INTERNATIONAAL PROGRAMMA:
FRAGILE MACHINE, Regie: Ben Steele (us)
MIRRORMASK, Regie: David McKean (uk / us)
RYAN, Regie: Chris Landreth (can)
HAPPY TREE FRIENDS, Productie: Mondo Media (us)

+ GHOSTSPECTRE (LIVE)

 

FRAGILE MACHINE
Productie: Aoineko
Regie: Ben Steele
(US / 2005 / 34’ / DVD)

Winnaar Best Animated Film Sedona International Film Festival 2005
Winnaar Special Tribute For Animation Imaginaria 2005

Het legendarische productiehuis Aoineko werd in 2000 opgericht door de Amerikaanse animator/muzikant Ben Steele en de Taiwanese zangeres X. Aoineko maakte naam door grensverleggend digitaal artwork. Hun website is niets minder dan een tempel voor eenieder die zich met digitale animatie bezighoudt. Fragile Machine, de debuutfilm van Aoineko uit 2005, is een bijzondere Computer Graphics-film (CG-film) geworden. Door een unieke combinatie van animatie en muziek wordt een verhaal verteld over de eerste vrouw gebouwd in een fabriek in plaats van geboren uit een baarmoeder. Aanvankelijk is het hoofdpersonage overmand door onmacht en verdriet maar naarmate de film vordert beginnen er andere emoties bij haar los te komen. De unieke digitale animatie van Fragile Machine sleepte internationaal al meerdere prijzen in de wacht sinds de release in 2005. City in Motion biedt u nu een unieke kans om deze ‘elektronische operette’ voor het eerst op het grote scherm te bewonderen.

http://www.aoineko.com
http://www.fragilemachine.com/


 MIRRORMASK

Productie: Jim Henson Company
Regie: David McKean

(UK/US / 2005 / 104’ / DVD)

Publieksprijs Science Fiction Festival van Nantes 2005
Prijs voor Beste Art Direction Film Festival van Stiges 2005
Prijs voor Beste Debuut Amsterdam Fantastic Film Festival 2006

David McKean geniet wereldwijd een reputatie als een van de meest geïnspireerde grafische illustratoren. Met ‘MirrorMask’ realiseert hij samen met schrijver Neil Gaiman en de Jim Henson Production Company (o.a. Muppets, Dark Crystal... ) eindelijk zijn droom om een langspeelfilm te maken. McKean weet met ‘MirrorMask’ computeranimatie te verheffen tot pure kunst. Een absolute aanrader voor fans van ‘The Dark Crystal’ en ‘Labyrinth’! Ergens in een droomwereld is de witte koningin verzonken in een oneindige slaap. Haar koninkrijk wordt overspoeld door zwarte schaduwen. De balans tussen Donker en Licht is verbroken en alleen het spiegelmasker (the MirrorMask) kan het evenwicht herstellen. De 15-jarige Helena, een meisje in een vreemd land, vat de queeste aan om het vermiste masker te vinden voor de donkere schaduwen de droomwereld voorgoed overspoelen...

http://www.mirrormaskthemovie.com/
http://www.mckean-art.co.uk/


 

RYAN
Productie: Copper Heart Entertainment Inc.
National Film Board of Canada
Regie: Chris Landreth

(CAN / 2004 / 14’ / DVD)

+ EXTRA'S:

° Documentaire over Ryan 'ALTER EGOS'
(Laurence Green, 2004, 52')

° Historische kortfilms van Ryan Larkin
('Syrinx' uit 1965 - 2'54'',  'Walking' uit 1968 - 5'6'' en
'Street Music' uit 1972 - 8'45'')

° Kortfilms van Chris Landreth
('The End' uit 1995 - 6'11'' en 'Bingo' uit 1998 - 5')   

Oscar® voor Beste korte Animatiefilm 2005
Gouden Nica van de Prix Ars Electronica, Oostenrijk in de Categorie: Computeranimatie / Visuele Effecten  2004

Ryan, geregisseerd door Chris Landreth, is een geanimeerd eerbetoon aan de Canadese animator Ryan Larkin. Larkin maakte dertig jaar geleden in opdracht van de National Film Board of Cananda enkele van de meest invloedrijke animatiefilms van zijn tijd. Vandaag de dag is Ryan Larkin afhankelijk van een leefloon en bedelt hij geregeld voor wat kleingeld in downtown Montreal. Eens een pionier van de animatiefilm, Oscar®-genomineerde en geniaal artiest. Nu een gevallen engel, een gebroken man... maar niet helemaal. In Ryan horen we de stem van Ryan Larkin en de mensen die hem hebben gekend, maar de stemmen spreken door bizarre, in 3-D geanimeerde, karakters. Hoewel de animatie van Ryan ongelooflijk realistisch en gedetailleerd is werd er totaal geen gebruik gemaakt van enige live opnames, rotoscoping of motion capture. Chris Landreth werkte Ryan volledig uit via een originele, zeer persoonlijke, hand-geanimeerde driedimensionale wereld die hij graag als 'psychologisch realistisch' bestempeld. Ryan is een verbluffend stukje animatie waarvoor Landreth, terecht een Oscar® in de wacht sleepte.

http://www.nfb.ca/ryan/


 HAPPY TREE FRIENDS
Productie: Mondo Media
Creatie: Kenn Navarro, Rhode Montijo

(US / 2005 / selectie / DVD)

Kenn Navarro en Rhode Montijo, een prettig gestoord zootje ongeregeld, besloten op een goede dag de handen in elkaar te slaan. Ze noemden zichzelf Mondo Media en hun missie bestond erin hun bizarre en gewelddadige animatiefilmpjes via het web aan de man te brengen. Inmiddels zijn ze een begrip geworden in het animatiewereldje en groeide Mondo Media uit tot een volwaardig productiehuis dat zich toespitst op televisie, internet, dvd, gsm en games. ‘Happy Tree Friends’ kreeg wereldwijde belangstelling toen de serie, met hulp van het Amerikaanse MTV, in meer dan 120 miljoen huiskamers op de buis kwam. België hinkt voorlopig nog achterop maar daar zal na ‘City in Motion’ snel verandering in komen. We denken hierbij aan South Park na de doorloop in kunstencentrum BELGIE. Maar vergeleken met ‘Happy Tree Friends’ is South Park het equivalent van een wandeling door een bloemenweide, we kid you not! In elke episode - die gemiddeld 1 minuut duurt- sterft er minstens één van hen een gruwelijke dood. Het begin is steevast vrolijk en knuffelbeerachtig maar al gauw spat het bloed letterlijk alle kanten uit. Hoewel in bijna iedere aflevering wel een vorm van ‘levensles’ wordt meegegeven, is deze animatiereeks niet geschikt voor ‘little children or big babies’!

http://www.happytreefriends.com

 

+ GHOSTSPECTRE (LIVE)

Op vrijdag en zaterdag voorziet Kunstencentrum Belgie een audiovisueel extraatje. Wannes Kolf (muziek) en Tom Frederix (visuals) brengen de live-performance ‘Ghostspectre’. Samen doorweven ze atmosferisch getinte soundscapes met beeldanimaties.


 
 
 
DATUM: vr 17 & za 18 november

20.00 uur

INKOM :
- per dag EUR 3 (leden BELGIE) / EUR 4

- weekend : EUR 4 (leden BELGIE) / EUR 6